Thursday, 17 August 2017

Berpelajaran Atau Tidak Berpelajaran?

Assalamualaikum,

Hye bloggers :)

Aku belajar satu perkara. Walau siapa pun kau, kau berpelajaran atau tidak, kau ber'tittle' atau tidak, satu perkara kau tetap sama-- menyalahkan @ menyebut nama orang lain apabila kau terdesak atau berada di hujung tanduk.

Serious babe!

Benda baru jadi dekat aku semalam. Aku ditugaskan untuk menyediakan report untuk bos. Aku bersama seorang staff buat, then pass pada aku untuk compile. Masa dapat semua part, aku dah maklumkan bahawa part yang dibuat oleh seorang 'hamba Allah' ni salah. Tetapi dia bertegas menyatakan apa dia buat tu betul. Aku fikir, takpelah nanti kalau bos tanya, kau jawab la sendiri!

Suprisingly! Masa hari kejadian, JELAS lagi NYATA, apa yang aku nyatakan benar-benar berlaku. Dokumen tu salah! Memandangkan aku yang bertanggungjawab compile semua dokumen, maka dah sah-sah lah aku yang disalahkan. Si 'hamba Allah' pula boleh buat tak tahu, siap dengan pakej 'Saya tak tahu, Wana yang buat'.

Mak Aiiiii..

Aku sentiasa bersangka baik dengan orang, berfikiran positive. Bahawa orang yang berpelajaran dan berpangkat ni semua bagus. Tapi aku silap. Apabila terdesak, mereka juga bisa jadi lebih dasyat dan teruk daripada orang yang biasa.

Tapi jangan salah faham dengan statement aku. Aku cuma nak betulkan persepsi sesetengah orang, sebab kalau ada je benda tak elok, mesti dorg akan salahkan orang yang tak berpelajaran.

"Patutlah perangai macamtu, belajar tak habis"
"Sedap je duk salahkan orang, tapi no wonder la org tak educated memang macam tu"

Dude please! Betulkan persepsi anda. Tak semua orang yang tak berpelajaran dan bertittle ni attitude zero. Dan tak semua yang berpelajaran ni attitude bagus.

Manusia-- setiasa ada pros and cons.
Berpelajaran atau tak berpelajaran-- masih punya pros and cons.
Sebab kita manusia.

Ok.

10 comments:

  1. Bukan educated or not educated tu yang membezakan. tapi attitude tu. Sabar lah ye. Wish you all the best in your carrier! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you awak! Wish u all the best too! <3

      Delete
  2. Serious menyirap dengan orang perangai macamtu! Eeeeee

    https://aimisyafiqah.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn! Wana ni sabar je tau. Kalau tak sabar dah meletus gunung berapi. Hahaha :P

      Delete
  3. betul tu. attitude bukan diukur berdasarkan education

    helloaiman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula kan Aiman. Mmg pelajaran tu penting, tapi attitude kena seiring lah. haha

      Delete
  4. ".... belajar tak habis" that's totally rude!

    ReplyDelete
    Replies
    1. The time they underestimate people based on education pun dah rude dah. Kan?

      Delete
  5. betul tu sis. sy student lagi nanti nak msuk kerja kat industri camne lah O.o
    seram pulak bila masih ada manusia yg berfikiran mcm budak2. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh takdela semua org & semua tempat ada org rude macamtu. Entah-entah tempat awak nanti best gile sampai awak taknak habis praktikal. hehe :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...