Sunday 27 August 2017

Manusia Tidak Dapat Lari Dari Masalah

Assalamualaikum bloggers :)

Kalau dah bernama 'manusia', sememangnya kita tidak dapat lari dari masalah.

Susah macamana pun ia
Sakit macamana pun ia
Kecil atau besar macamana pun ia
... tetap harus diharungi

Tak ada siapapun mahukan masalah. Tanya saja seantero dunia, pasti semua akan mahukan kehidupan yang bebas dari masalah dan dugaan. Mahu hidup gembira, aman, damai setiap masa. Hati pun tenang, tak perlu fikirkan hal-hal yang membuatkan diri sendiri down.

Macam dalam drama pukul 7pm kan? Semuanya nampak indah, semua nampak menggembirakan, semua nampak mudah. Kadangkala terdetik di hati 'bestnya kalau aku jadi dia ni, hidup setiap masa happy je"

Tapi, kita ini bukan hidup dalam khayalan ye tuan-tuan dan puan-puan. WAKE UP! Kita hidup di dalam dunia realiti dan realitinya adalah semua makhluk yang bernama manusia tidak dapat lari dari masalah.

Tak dinafikan, kadang-kadang desakan masalah boleh buat kita nak lari jauh-jauh. Tinggalkan masalah tu. Tapi sebenarnya melarikan diri dari masalah, bukan hanya akan menyukarkan keadaan malahan akan membuatkan masalah itu bertambah kusut masai. Silap haribulan langsung yang kusut tu takleh dihuraikan balik. Hah masak!

What to do? Jangan lari dari masalah. Hadapi dengan tenang. Mungkin kita akan sakit sedikit semasa proses itu, tapi percayalah, sakit itu hanya sementara. Bersabarlah dengan sakit sementara itu, sebab disebalik semua kesakitan, ada penawar yang mujarab. Allah itu Maha Adil, remember that? Allah takkan uji kita di luar kemampuan kita. Allah tahu kita kuat, sebab itu dihadirkan masalah dan ujian tersebut.

Chill k :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...